top of page
  • Writer's pictureAttila Farkas

Legyen világosság: NANLITE Forza 500

Minden egyes szakmai kihívás magában rejti a lehetőségét annak, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, kitoljuk a határainkat és valami újat tanulhassunk. Ezért is örültem, amikor a salzburgi múzeum felkeresett, hogy az egyik készülő könyvükhöz fotózzam le egy győri templom mennyezeti freskóját.



Önmagában ez a feladat persze még nem tűnhet nagy kihívásnak. A szóban forgó freskó azonban a győri Loyolai Szent Ignác bencés templom karzata felett található, melyet jelentős mértékben kitakar a mennyezetig nyúló hatalmas orgona. Emiatt pedig lehetetlen a fali festményről egybefüggő képet készíteni.



Maga az orgona ráadásul megkerülhetetlen volt, hiszen a templom felújítási munkálatai miatt a mennyezet többi része egy vastag védőhálós ponyvával (fenti képen felül látható) volt bevonva. Így amikor egy teleobjektívvel távolabbról próbáltam jobban rálátni a freskóra, akkor a háló takart rá a falfestésre.

Ezen kívül a fényviszonyok sem voltak ideálisak. Mesterséges fények tekintetében a templom ezen része volt a legkevésbé megvilágítva, ellenben az orgona két oldalán hatalmas ablakokon keresztül áramlott be a természetes fény, mely viszont nagyon egyenetlen fényerő eloszlással hatott a fotózandó freskó felületére. A templom belsejében vaku használata pedig tilos.


A feladat megoldását a fény-(le)képezés elve alapján két részre fogom osztani:

  1. A nagy belmagassággal rendelkező belső tér mennyezetének egyenletes és színhű bevilágítása.

  2. A mennyezeti falfestés torzulásmentes és egyenletes digitális leképezése.


1. Nagy mennyiségű folyamatos fény a NANLITE jóvoltából


A NANLITE Forza 500 egy LED típusú világítótest, mely méretéhez képest igazán figyelemreméltó fényerővel rendelkezik. A pontos színreprodukció érdekében is nagyszerű választás volt, hiszen 98-as CRI (színvisszaadási index) és 95-ös TLCI (Televíziós Világítás Konzisztencia Index) értékekkel rendelkezik. A Bowens csatlakozása lehetővé teszi, különféle fényformáló eszközök használatát.






A viszonylag könnyű méret, a nagy fényerő, valamint a színhű megvilágítási képesség egytől egyig kulcsfontosságú szerepet játszott a projekt megvalósításában.


A karzat padlójától mérve körülbelül 7-8 méter magasan található a mennyezet. Az orgona építményének felső szélei (a tetején lévő szoboregyüttest leszámítva) 5-6 méter magasságig nyúlnak, így a fényforrásoknak legalább 4 méter magasan kellett lenniük ahhoz, hogy az orgona ne akadályozza a fény útját.



A NANLITE Forza 500 tápegysége és vezérlése a lámpatesttől különálló egységben kapott helyet, így sokkal egyenletesebb volt a teljes szerkezet súlyeloszlása ekkora magasság esetében is.


A mennyezet az orgona két oldalától egyenlőre távolságban elhelyezett egy-egy Forza 500 lámpával nyerte el a teljes megvilágítását. A jobb oldali lámpa állványa egy könnyebb kivitel volt, ezért a biztonság kedvéért rögzítettem a helyszínen talált létrához. Vannak helyzetek, amikor szükség lehet némi improvizációra, és olyankor a hatékonyság előbbre való az esztétikánál. :)



Fényformálónak egy-egy 70 x 100 cm méretű, belső diffúzorral is ellátott softboxot használtam. Méretükhöz képest kellően egységesen és lágyan osztották el a NANLITE lámpák fényeit az íves mennyezeten.


2. Amikor szükség van a harmadik dimenzióra


Az eddig leírtak sajnos egyértelművé tették, hogy hétköznapi fotográfiával nem valósítható meg a feladat. Ezért a háromdimenziós szkennelésre alkalmas, fotogrammetria elnevezésű módszerhez folyamodtam.


A FOTOGRAMMETRIA egy olyan technológia, mely lehetővé teszi, hogy térbeli információkat gyűjtsünk tárgyakról, különböző irányokból elkészített fotók felhasználásával. Így kétdimenziós képek segítségével lehetőség van háromdimenziós modellek megalkotására.



A háromdimenziós szkennelésnek a fotogrammetria az egyik legköltséghatékonyabb fajtája, hiszen szinte bármilyen képalkotó eszközzel el lehet kezdeni a technológiával való ismerkedést. Hátrányai között azonban érdemes megemlíteni, hogy nem várható el tőle teljes méretbeli pontosság, valamint a tükröződő felületeket tartalmazó tárgyak 3D-s digitalizálására nem, vagy csak részben alkalmas.


Mivel sok kép készítésére volt szükség, ezért a folyamat gyorsítása érdekében a DJI Osmo Pocket kameráját terveztem használni. Mérete, súlya és beépített gimbalja mind lehetővé tette volna, hogy nagy magasságban gyorsan és hatékonyan elkészülhessenek a szükséges fotók. Azonban a legújabb Pocket 3-as kamera állókép felbontása az 1"-os szenzorfejlesztés ellenére is csak 9MP lett, mely miatt maradtam a DSLR vonalnál.


Nemcsak a lámpák esetében volt szükség magas pozíciókra, de a kamerarendszernek is a lehető legközelebb kellett lennie a mennyezethez. Ebben a saját tervezésű szénszálas magasállványom volt a segítségemre, mely hat méteres magasságban is stabil rögzítést biztosított a fotós felszerelésnek.



Technikai adatok:

  • Kamera: Nikon D5100 (16MP)

  • Objektív: Tamron 17-35mm f/2,8-4 Di OSD

  • Gyújtótávolság: 17mm (Crop: 25,5mm)

  • Rekeszérték: f/5.6

  • Záridő: 1/80s

  • ISO: 640

  • Fehéregyensúly: a környezet fényviszonyaihoz leginkább passzoló, de semmiképpen ne Auto!

  • Távvezérlés: qDslrDashboard App


A fotogrammetria lényege, hogy a szkennelni kívánt tárgyról vagy felületről azonos gyújtótávolság mellett minél több képet készítsünk, a lehető legkülönfélébb szögből és távolságból. Az állvány horizontális és vertikális mozgatásával, valamint a szekcióinak forgatásával szinte minden kamera irány megvalósítható volt. Egyedül a fényképezőgép döntéséhez volt szükség egy automata rendszerre (MIOPS Capsule Pro), mert egy manuális fejjel sokkal tovább tartott volna a folyamat.



A teljes mennyezetet lefedése érdekében összesen 188 darab fotó készült. Ennél kevesebb kép is elegendő lett volna, ha jobban rálátunk a freskó egészére, valamint ha az orgona felső része (tartógerendák és szobrok) nem takart volna még ilyen magasságban is rá sok képen magára a festményre.



A képek elkészülte után szükség volt egy fotogrammetria szoftverre, mely a fotók segítségével legenerálta a 3D-s modellt. Ezekből igazán széles a választék ingyenes és fizetős verziókból egyaránt. Jelen esetben az Agisoft PhotoScan (mostani neve Agisoft Metashape) nevű programot használtam:



A sok fotónak köszönhetően egy igazán szép és részletgazdag végeredmény született. A fenti képen látható térben elhelyezett kék négyzetek a fotók térben elhelyezett kamerapozícióját mutatja. Mivel kizárólag a mennyezetre volt szükségem, ezért minden egyéb zavaró részt kitöröltem a modellből.


A háromdimenziós modell nagy felbontású textúrákkal együtt történő kiexportálását követően egy 3D-s szoftverre volt szükség, hogy a mennyezeti freskó végső 2D-s verziója elkészülhessen. Ehhez igazából az ingyenes Blender nevű program is elegendő, hiszen a modellünk bevilágított formában került digitalizálásra.


Az íves mennyezeti felület 3D-s modelljének egyik legnagyobb előnye a sima fotózással szemben, hogy a perspektívikus leképezés mellett lehetőség van ortogonális (merőleges) projekcióra is. Ennek köszönhetően készülhetett a mennyezeti freskóról torzításmentes reprodukció. Az alábbi képen a 3D-s programból kirenderelt nyers verziót láthatjuk.



A fenti nyers kép nemcsak alulexponált, de jól láthatóak rajta az orgona tetején lévő tartógerendák és a mennyezetig nyúló szobrok által vetett árnyékok is. A fotó végleges formáját jelentős mennyiségű utómunka során nyerte el.



A végleges kép felbontása 9435 x 5328 pixel (50MP) lett. Bőségesen elegendő bármilyen és bármekkora könyvben történő publikációhoz.


Köszönöm a bizalmat és a lehetőséget a Salzburgi Múzeumnak, valamint az odaadó segítséget és türelmet a győri Szent Mór Bencés Perjelség alkalmazottainak.


Köszönöm a Tripont Foto Video Kft.-nek, hogy két darab NANLITE Forza 500-as lámpával járultak hozzá eme különleges projekt sikeréhez. Ha neked is szükséged lenne nagy erejű folyamatos fényű LED lámpákra, az alábbi linken még a bérlésükre is van lehetőség:




32 views

Comentarios


my_profile_photo_512px.jpg

Hi, thanks for stopping by!

I'm a big 360 panorama photography enthusiast.

I believe that in every project there is the opportunity to create something special, and the opportunity to go beyond our own limits.

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page